Zašto se Alfe smatraju teškim za održavanje?

 

Alfa Romeo servis i održavanje: Da li je loša reputacija zaslužena?

 

 

alfa odrzavanje

U moru bezličnih modela automobila, a sve više i bezličnih brendova, Alfa Romeo je redak brend sa dušom, čiji sam pomen izaziva respekt. Iako je u poslednjih 35 godina, koliko je u vlasništvu kompanije FIAT, brend pomalo izgubio na prestižu, još uvek važi za jedan od najautentičnijih evropskih brendova. Alfa Romeo automobili su i dalje simbol italijanske privrženosti moto sportu i dizajnu, a čak 70% vozila prodaje se u Evropi. Danas je Alfa Romeo na skromnom 32. mestu u Evropi po prodaji novih automobila, između Lancia-e i kineskog SAIC, ali to za brend ne predstavlja veliki problem, jer Alfa Romeo modeli svakako ne ciljaju prosečne vozače, a solidna prodaja Giulia, Giulietta i Stelvio modela garantuje budućnost brenda.

 

Zamerke na pouzdanost

 

Iako niko neće poreći da Alfa Romeo automobili sjajno izgledaju, imaju odlične performanse i uživanje ih je voziti, ovaj brend bije reputacija da su potrebne česte popravke. Za Alfa Romeo važi izreka da su to automobili koji se kupuju srcem a ne glavom, a među našim vozačima nazivaju se "venčanicama", u smislu da ih je nemoguće prodati. Britanski časopis Which? koji važi za izvor nepristrasnih saveta za potrošače, svrstao Alfa Romeo među pet brendova čiji se automobili najčešće, uz rezultate koji su bazirani na anketama sa višegodišnjim vlasnicima. Vozači Alfi najčešće se žale na probleme sa osovinom i vešanjem, ponekad i na probleme sa elektrikom, a kod ranijih modela, kao što je 159, čest problem bilo produvavanje oko vrata. Modeli sa Twin Spark motorima trošili su više ulja i tako dalje, kroz istoriju, svaki model imao je neku slabu tačku.

Međutim, da li je to dovoljno da bismo zaključili da su Alfa Romeo automobili skupi za održavanje?

Iz našeg iskustva odgovor je NE. Alfa Romeo je odličan brend, koji pruža vlasnicima mogućnost da voze automobile sa vrhunskim sportskim karakteristikama po razumnoj ceni, i to bez prevelikih motora, što donosi veliku uštedu na dugi rok.AutoExpress svrstao je Alfa Romeo među Top 10 najboljih auto brendova u 2020. godini, uz zaključak da bi troškovi održavanja mogli biti manji, ali da je to više nego kompenzovano nenadmašnim izgledom i zavidnim performansama, po čemu dosta podseća na Jaguar, samo u višoj-srednjoj umesto u ultra-premium klasi. Drugo istraživenje AutoExpress-a svrstalo je Alfa Romeo u pet najpouzdanijih auto brendova u 2019. godini.

 

Pouzdanost novih Alfa Romeo automobila

 

giulieta veloce

Giulieta Veloce

 

Aktuelni Alfa Romeo modeli osvajaju daleko bolje ocene kada je održavanje u pitanju od starih modela. Modeli Giulia i Stelvio konstantno dobijaju veoma visoke ocene na najcenjenijim review sajtovima, kao što su Top Gear, Autoexpress ili CarAndDriver (80% i više), dok Giulietta ima solidne ali nešto slabije ocene, pre svega jer se nadmeće u veoma teškom segmentu (20.000-25.000 Eur). Svi vlasnici ovih modela, koji se prodaju već preko tri godine, prijavljuju apsolutno odsustvo kvarova. Čitajući domaće forume, takođe se stiče utisak da su iskustva sa Alfa Romeo automobilima slična iskustvima sa automobilima bilo kog drugog zapadnoevropskog proizvođača.

 

U istraživanju koje je proveo sajt Whatcar? Alfa Romeo Giulia našla se na odličnom trećem mestu po pouzdanosti u kateogriji premium modela srednje veličine. Isti sajt odabrao je model Giulia Quadrifoglio kao najbolji polovni automobil koji se moguće kupiti u 2020. godini, budući da se automobil proizvodi već četiri godine i vozila iz prvih serija danas je moguće kupiti za oko 25.000€. Sajt ohrabruje kupce da se odluče za polovni Alfa Romeo ako je moguće dobiti kompletnu istoriju automobila iz ovlašćenog servisa, te da u tom slučaju dugo neće morati da brinu o kvarovima. Na testu pouzdanosti istog sajta, u kategoriji biznis vozila, Giulia Quadrifoglio dobila je odličnu ocenu od 97%.

 

Takođe treba reći da se SVAKI auto kvari, pri čemu ako se pokvari italijanski ili francuski auto, to vozači često pripisuju proizvođaču, a kada se pokvari nemački ili japanski automobiil, vozači to pripisuju lošoj sreći. U mnogim istraživanjima o pouzdanosti automobila brendovi kao što su BMW ili Audi nisu ništa bolje pozicionirani od brendova iz FIAT familije. Jedino pravilo kada je pouzdanost u pitanju jeste da su Lexus i Toyota ispred svih ostalih.

 

alfa romeo stelvio giulia

 

Za kraj, vredi reći da je i jedan razlog zašto su Alfe ponekad na lošem glasu po pouzdanosti to što ih prvi vlasnici često agresivno voze a slabo održavaju i tada veliki deo troška održavanja pada na drugog vlasnika. Kada god čujemo negativna iskustva u vezi Alfi, to je od vozača koji nisu prvi vlasnici.

 

Alfa Romeo servis

 

BEO-CAR je ovlašćeni serviser Alfa Romeo automobila, sa dugom tradicijom uspešnog održavnja svih Alfa Romeo modela koji su ikada bili voženi u Srbiji, uključujući najnovije modele. Veoma uspešno brinemo se i o starijim modelima, a zahvaljujući našoj velikoj mreži distributera, možemo nabaviti sve najtraženije rezervne delove za Alfa Romeo automobile.

 

Izvori:

 

Autoexpress: Best car manufacturers 2020
Autoexpress: Alfa Romeo news and reviews
TopGear: Alfa Romeo reviews
CarAndDriver: Alfa Romeo
WhatCar: Used car of the year 2020
Express: German cars, not as reliable as you might think

 

 Copyright © 2013-present Magento, Inc. All rights reserved.

BEO CAR 2022 © sva prava zadržana. Powered by Smart Web

BEO CAR 2022 © sva prava zadržana.
Powered by Smart Web